Main image

måndag 22 november 2010

BOB

Som jag nämnde i mitt första inlägg så håller jag på att planera min BOB (Bug-Out Bag) och min INCH (I'm Not Coming Home). En BOB är en väska som är packad med allt man behöver för att överleva i 72 timmar i en krissituation. Tanken är att man skall kunna ta sin BOB och gå/springa/åka till sin BOL (Bug-Out Location) och stanna där utan att behöva lämna den.

Jag har inte så mycket pengar att röra mig med, så jag kommer att köpa en stor ryggsäck att använda som BOB. När jag har råd köper jag en mindre väska som får bli BOB, varpå ryggsäcken blir min INCH. Vad skall då en BOB innehålla?

Du måste kunna göra upp eld. Elden är och har alltid varit en förutsättning för att människan skall överleva. Jag skall därför göra ett eldkit bestående av eldstål, tändare, tändstickor, vaselin, bomull, värmeljus och näver. Detta kit skall förvaras i en ziplocpåse i en vattentät burk.

En kniv är också livsviktig. Den har fler användningsområden än man kan föreställa sig. Jag skulle ha med minst två – en morakniv som kan användas med eldstålet för att göra upp eld, och en kniv som bara används till att skära med.

Nu har du eld och kniv och kan göra ett enkelt läger, men med lite rep blir allt mycket lättare. Paracord passar utmärkt. Paracord är en stark nylonlina som man inte bör vara utan. Lätt att arbeta med och väger inte mycket. Har du paracord så är det lika bra att du packar ner en lättpresenning också. Det finns presenningar som inte väger mer än 75g/m², och den duger till att bygga ett provisoriskt vind- och regnskydd med.

Nu börjar lägret se ganska bra ut, men på 72 timmar hinner man bli både hungrig och törstig, så mat och vatten ska man ha med sig. Tre liter vatten är minimum, mer om man bor i ett varmt klimat. Vattenreningstabletter är också bra att ha med sig, så att man kan dricka vatten man hittar i naturen utan att behöva göra upp eld och koka det. Jag tar med mig tre liter vatten, tre makrillkonserver, nio 98g proteinbars, några tepåsar och sockerbitar, en burk jordnötssmör och någon frystorkad rätt. Då kan man tillbringa tre dygn i skogen men ändå kunna variera kosten en aning.

För att kunna värma vatten effektivt så ska jag köpa en Kelly Kettle. Oerhört smart konstruktion, och tillsammans med en halvliters mattermos så har man allt man behöver för att klara sig under en kortare period.

Nu har vi ett läger, vi har eld och vi har mat. Men om det blir kallt så är det bra med ett liggunderlag och en sovsäck också, så det måste tas med. Dessutom något förstärkningsplagg i form av underställ. Det är också skönt att ha ombyten av underkläder och strumpor med sig, om man blir blöt, eller bara för att vara hygienisk.

Med hygienen i åtanke så är en tvål, en tub tandkräm och en tandborste också bra att ha. Tro mig, man mår bättre om man får tvätta av sig smutsen efter en dags arbete innan man går och lägger sig.

Utöver dessa saker är det även bra att ha med sig en ficklampa med extra batterier, karta och kompass, mössa, handskar, halsduk, en liten handduk, en hopfällbar såg, första förband, värktabletter och en rulle toalettpapper.

Det blev rätt många saker till slut, men här är den fullständiga listan:

- eldstål, tändare, tändstickor, vaselin, bomull, värmeljus
- vatten, 3 l
- nio proteinbars
- tre konserver makrill
- en påse frystorkad mat
- en burk jordnötssmör
- tepåsar, sockerbitar
- morakniv, fällkniv
- kompass
- ficklampa, Maglite-typ, 20 batterier
- Kelly Kettle
- mattermos, 0,5 l
- 2 x första förband (gasbinda, kompress, saltlösning), handsprit
- tvål, tandkräm, tandborste
- vattenreningtabletter
- sovsäck som klarar -20C
- liggunderlag
- tunn presenning, 3 x 5 m
- två ombyten strumpor, underkläder och t-shirt
- tunn långärmad tröja, långkalsonger
- varma men tunna handskar
- mössa
- liten handduk
- tunt rep
- hopfällbar såg
- toalettpapper

När man ser listan så här så förstår man att det är A och O att vara förberedd. Hur lång tid skulle det ta att packa allt detta om det händer något? Hur många har ens allt detta hemma? Jag har det inte. Och även om du av något skäl inte kan lämna ditt hem – ålder, handikapp etc. - så finns det saker du kan göra för att du skall klara en krissituation. Se till exempel till att du har vatten på flaska (minst en liter vatten per dag) och konserverad och torkad mat som räcker i minst en vecka hemma. Köp några extrafiltar som kan användas om det blir strömavbrott, och gärna ett spritkök, ficklampor med extra batterier och en fotogenvärmare.

Har du de sakerna hemma så ska du se att du klarar ett strömavbrott hur galant som helst.

(Väskan på bilden har inget med min BOB eller INCH att göra.)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Michael,

roligt att läsa dina funderingar och hur du tänker komplettera din BOB. Jag anser också att man ska ha en sovsäck som klarar många minus grader. Du vet säkert också att den ska helst vara syntetisk fyllning. Dunsovsäck som är jämt nerpackad i BOB'en förlorar sin isoleringsförmåga.

Lycka till,

Prepper's

Michael S. sa...

Tack! Jo, jag vet att syntet är att föredra. Och det finns ju inget skäl att köpa en säck som inte klarar en svensk vinter. Är man ute på sommaren kan man skippa säcken och sova ovanpå den; på våren eller hösten är det ju bara att öppna säcken så mycket som behövs för att man inte ska bli för varm.

En syntetsäck kan man dessutom tvätta (så länge man följer skötselråden), men en dunsäck förlorar ju mellan 10 och 20% av sin värmehållningsförmåga om den tvättas, eftersom fettet på dunet tvättas bort.

Anonym sa...

Varken myggnät eller tält? Då kan man ju hoppas att bugout inte sker mellan valborg och midsommar för då har du inget blod kvar i ådrorna när du väl når BOLen...

Michael S. sa...

Jag brukar inte ha så mycket problem med myggbett, men skulle man ha det så kan man smörja in sig med persilja, renfana eller skvattram (krossa bladen i handen och gnid in i ansiktet och på armarna) så slipper du bli besvärad av mygg och andra kryp.

Nordlandsdagar sa...

Hej!
Vad har du vaselinet och bomullen till i eldkitet?

Anonym sa...

Varför släpar du på en mattermos?

Anonym sa...

20 batterier till en maglight..
Hade du tänkt vara vaken om nätterna? XD

2 extra batterier max! och det behövs inte om du köper en ficklampa med inbyggd dynamo..
tandborste och tandkräm kan du skita i. du överlever utan att borsta i 72 timmar.
Jag råder dej att skaffa en ordentlig första hjälpen kit, och se till att skaffa ett stormkök..

Vet du.. Ignorera min kommentar.. gör en av två saker
1. Dra ut i skogen 3 dagar med din 72 timmars packning och se hur det går.
Notera bristerna, bättra på packningen, och dra ut i skogen när nytt tillfälle ges.

Eller..

2. Anslut dig till valfri orgenisation, så som frilufsarna, Hemvärnet, eller någon form av Scoutkår.
Låt dem lära dig vad du behöver i packningen, öva osv osv..


Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet sa...

Ett kvalitetstält är nästan ett måste för rimlig komfort i Sverige anser jag. Att förlora blod, få för många kliande myggbett som kan infekteras eller att få sjukdomar genom parasiter är inte att rekommendera. Samma sak med stormar eller liknande. Då regnar det s.a.s. inte vertikalt, men horisontellt. Vi har dessutom en hel del vilda djur i Sverige. Vildsvin, varg och björn. För mig skulle det kännas mycket märkligt att sova utan åtminstone en tältduk mellan dem och mig själv.

Skicka en kommentar

RSS Feed